Szybka i prosta babka, której przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Ciasto jest delikatne, a zarazem wilgotne. Odpowiedni wypiek nie tylko na stół Wielkanocny.
Ciasto:
2 szklanki mąki
pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany
18%
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 jajka
Dodatkowo:
1 łyżka
masła i bułki tartej do formy
4 łyżki
cukru pudru lub tabliczka czekolady
Białka oddziel od żółtek i
odstaw. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, po czym dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do formy na babkę, po wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem i posypaniu bułką tartą. Babkę piecz 40-45 minut w 180ºC. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz