czwartek, 11 kwietnia 2013

delikatna babka


Szybka i prosta babka, której przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Ciasto jest delikatne, a zarazem wilgotne. Odpowiedni wypiek nie tylko na stół Wielkanocny. 


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 18%
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 jajka
Dodatkowo:
1 łyżka masła i bułki tartej do formy
4 łyżki cukru pudru lub tabliczka czekolady


Białka oddziel od żółtek i odstaw. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, po czym dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do formy na babkę, po wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem i posypaniu bułką tartą. Babkę piecz 40-45 minut w 180ºC. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz