wtorek, 23 kwietnia 2013

ciasto 3bit





Pyszny deser nie wymagający pieczenia. Ciasto zadowoli największych łasuchów. Odpowiedni na każdą okazje, zarówno duże przyjęcia jak i małe spotkania w gronie przyjaciół.










1 puszka (ok.510g) masy kajmakowej/krówkowej
2 opakowania budyniu waniliowego
0,7 l mleka
100 g masła
0,5 l śmietany kremówki 36%
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 śmietan-fixy
ok. 500g herbatników
Dodatkowo:
kakao lub gorzka/mleczna czekolada



gif maker



1. Na prostokątnej blaszce wyłóż warstwę herbatników.

2.Wylej masę kajmakową po wcześniejszym jej rozgrzaniu. W tym celu włóż puszkę kajmakową do naczynia z gorącą wodą na 10-15 minut. Na masie rozłóż herbatniki.

3. Kolejna warstwa to masa budyniowa. Wymieszaj opakowania budyniu z mlekiem - 0,2 l (jeżeli budyń jest bez cukru, dodaj 2-3 łyżki cukru). Pozostałe mleko -0,5 l podgrzej w garnku, który wcześniej wypłucz zimną wodą. Do garnka z gorącym mlekiem mieszając, dodaj rozrobiony budyń. Całość mieszaj na małym ogniu, do momentu, aż budyń zgęstnieje i zacznie się gotować. Po wystygnięciu budyń powinien być bardzo gęsty. Na koniec utrzyj miękkie masło z zimnym budyniem na kremową masę. Masę budyniową przykryj kolejną warstwą herbatników.

4. Na wierzch ciasta rozłóż masę z bitej śmietany. Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj początkowo na niskich obrotach, zwiększając je stopniowo. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder z wymieszanymi śmietan fixa'mi.

5. Na samym końcu posyp ciasto gorzkim kakaem, startą na tarce czekoladą lub polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Gotowe ciasto powinno trafić do lodówki na 12 godzin:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz