niedziela, 21 kwietnia 2013

śmietankowy sernik na kruchym cieście

Pyszny, śmietankowy sernik na kruchym cieście z delikatną pianką. 





Ciasto:
1½ kostki miękkiego masła (30 dag)
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Twaróg:
1 kg sera twarogowego w wiaderku
1½ szklanki cukru
2 całe jajka i 4 żółtka
½ szklanki oleju
1½ szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (na ¾ l mleka w przepisie na opakowaniu; jeżeli budyń jest na ½ l mleka- użyj 1½ opakowania)



  • Na początku przygotuj kruche ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a miękkie masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Po zawinięciu go w folię włóż na pół godziny do lodówki. Na końcu wyłóż ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. 
  • Przygotowanie sera jest bardzo proste. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki na twaróg i wylej na ciasto (nie obawiaj się,że twaróg będzie miał płynną konsystencję). Piecz ciasto przez 40 minut w 180ºC.
  • Ze wszystkich pozostałych białek ubij pianę, po czym dodaj 1 szklankę cukru, ciągle ubijając. Następnie wyłóż na ciasto i piecz dodatkowo jeszcze przez 15 minut.
Dodatkowo:

*do twarogu możesz dodać brzoskwinie z puszki lub rodzynki, a także 1 aromat cytrynowy
*najlepiej kup zmielony ser twarogowy 100% bez dodatku cukru
*aby piana lepiej się ubiła, dodaj wcześniej szczyptę soli
*ubitą pianę z białek możesz posypać wiórkami kokosowymi (1 paczka)




1 komentarz:

  1. wyszedł na prawdę przepyszny, dodałam jeszcze rodzynek:) polecam

    OdpowiedzUsuń