niedziela, 7 kwietnia 2013

mazurek z masą kajmakową

Ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru 
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ opak. cukru waniliowego
1 żółtko
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
510 g masa krówkowa/kajmak
migdały + gorzka czekolada




Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zetrzyj masło na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Możesz również rozwałkować ciasto na papierze (co jakiś czas posypując je mąką, aby się nie przyklejało), a następnie przełożyć je razem z papierem na blachę. Nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem. Piecz w piekarniku nastawionym do 180 ºC przez około 20 minut (do zarumienienia się ciasta). 

Puszkę kajmaku włóż do wysokiego naczynia i zalej wrzątkiem. Masa kajmakowa stanie się bardziej płynna, co pozwoli na łatwiejsze rozsmarowanie masy. Po 15-20 minutach wyłóż go na wcześniej upieczone kruche ciasto i rozsmaruj. Teraz pozostaje przystroić mazurka. Możesz użyć do tego suszonych owoców, orzechów, czekolady lub lukru. Ja użyłam rozpuszczonej gorzkiej czekolady i migdałów :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz