piątek, 22 marca 2013

czekoladowy tort z bitą śmietaną i wiśniami




Biszkopt:
40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
20 dag gorzkiej czekolady
40 dag cukru
1 szklanka gorącej wody
200 dag masła
Krem:
0,5 l śmietanki kremówki(36%)
2 żółtka
250 g serka mascarpone
50 g cukru pudru + 4 łyżeczki
2 fix'y do śmietany lub 1 łyżka żelatyny                                                                                         Dodatkowo:
75 dag świeżych wiśni, z kompotu lub wiśni z syropu 
1 szklanka wody 
1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
tłuszcz i bułka tarta do formy




Biszkopt:
  • W średniej wielkości misce umieść połamaną na kawałki czekoladę, dodaj miękkie masło, gorącą wodę i cukier. Rozpuść wszystko w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo, aż składniki się połączą. Następnie odstaw i wystudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Lekko ciepłą czekoladową masę zacznij ubijać na niskich obrotach. Stopniowo wsypuj mąkę i dodaj całe jaja. Dokładnie wymieszaj i wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, okrągłej formy (średnica 23 cm). Wstaw ciasto do piekarnika, kiedy widoczne będą na wierzchu pękające bąbelki powietrza. Piecz przez 90-100 minut w 150°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto przez 5-10 minut, a następnie wyjmij z formy i wystudź.
Krem mascarpone:
  • Żółtka ubij z cukrem pudrem na gładką masę (około 5 minut). Następnie ciągle mieszając dodaj serek mascarpone. Ubijaj do momentu uzyskania jednolitej i białej masy.

Krem z bitej śmietany:
  • Dobrze schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubijaj początkowo na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżeczki cukru pudru oraz śmietan fixy. Jeżeli wolisz użyć żelatyny, rozpuść 1 łyżkę w 1/3 szklanki wrzątku. Poczekaj do ostygnięcia, a następnie wlej ją i wymieszaj z ubitą, posłodzoną wcześniej śmietaną.


    Wystudzony biszkopt pokrój na 3 części (najlepiej za pomocą nitki, po wcześniejszym nacięciu brzegów biszkoptu nożem). Przed nałożeniem kremu nasącz każdą część wodą z sokiem z cytryny oraz cukrem. Na pierwszym placku rozłóż wiśnie oraz 1/3 kremu z bitej śmietany. Drugą warstwę posmaruj kremem mascarpone. Na wierzch tortu oraz jego boki rozłóż pozostałą bitą śmietanę i przystrój według uznania. Możesz użyć do tego wiśni lub startej, bądź rozpuszczonej gorzkiej czekolady. 
Smacznego!!! :)


















2 komentarze:

  1. Wypróbowałam przepis na urodziny mojej siostry! Wyszedł tak pyszny, że cała rodzinka zachwycała się. Naprawdę wspaniały i czeeeeekoladowy. Polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcie samo mówi za siebie :) te ciacho musi byc pyszne , uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń